Агенда.мк  агреагтор лого
Дали со бесконтактните топломери ги зрачиме децата? Дали со бесконтактните топломери ги зрачиме децата?
Со оглед на тоа дека живееме во цивилизирано општество кое го карактеризира изразена зависност од наука и технологија и со оглед на тоа дека... Дали со бесконтактните топломери ги зрачиме децата?

Со оглед на тоа дека живееме во цивилизирано општество кое го карактеризира изразена зависност од наука и технологија и со оглед на тоа дека во повеќето земји на светот основното образование е задолжително и на сите достапно, се очекува значителен број луѓе да ја разбираат таа наука и технологија што ни ги воведе модерната доба. Напротив. Многу лоши ученици, кои половина од часовите по физика, хемија и биологија ги преспаа, а од другата половина побегнале, денес се главни заговорници на разни теории на заговор (антиваксери, антимаскери, рамноземјаши…), кои во судир со основното знаење од овие области би се распрскале низ ветрот.

Некои од нив се забавни и главно безопасни, но другите може сериозно да го загрозат јавното здравје и ним треба преку сериозна акција да им се застане на патот.

Еден од начините да се намали нивното дејствување е обезбедување на едноставните научни информации кои на просечниот корисник на интернет ќе му го олеснат разбирањето на светот кој го опкружува, бидејќи колку повеќе ги разбираме појавите околу себе, помалку се плашиме од нив, подобро ги проценуваме ризиците и попаметно се однесуваме. Овој текст е еден од низата наменети на таквото просветлување и во него на едноставен начин ги спојуваме физиката,

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *