Агенда.мк  агреагтор лого
КАНАДСКА СТУДИЈА: Мозочниот удар е нов симптом на коронавирусот кај младите пациенти и има разорни последици КАНАДСКА СТУДИЈА: Мозочниот удар е нов симптом на коронавирусот кај младите пациенти и има разорни последици
Мозочниот удар може да биде прв симптом на КОВИД-19 кај млади пациенти, покажува ново канадско истражување. Според оваа студија, мозочниот удар релативно често се... КАНАДСКА СТУДИЈА: Мозочниот удар е нов симптом на коронавирусот кај младите пациенти и има разорни последици

Мозочниот удар може да биде прв симптом на КОВИД-19 кај млади пациенти, покажува ново канадско истражување. Според оваа студија, мозочниот удар релативно често се јавува меѓу пациентите со коронавирус и има тенденција на разорни последици и се проценува дека речиси секој петти пациент примен во болница со КОВИД-19 доживува мозочен удар.

Студијата објавена завчера во списанието Neurology, медицинско списание на Американската академија за неворологија открила дека стапката на смртност кај пациентите со КОВИД-19 кои имаат и мозочен удар е “исклучително висока“.

Истражувачите откриле дека околу 1,8% од пациентите со КОВИД-19 доживуваат мозочен удар или кога ќе се примат во болница или непосредно пред тоа.

“Тоа е цифра која можеби се чини мала, но се претвора во голем број случаи, со оглед на тоа дека милиони луѓе ширум светот се хоспитализирани со таа болест“, објаснува еден од авторите на студијата, проф. Лучијано Спозато, невролог на Универзитетот во Онтарио.

Истражувањето открило и дека 35 до 45 проценти од пациентите со КОВИД-19 со мозочен удар починале за време на престојот во болница – проф. Лучијано Спозато.

“Тоа е всушност многу голем број. За споредба, само 02% од пациентите со грип примени во болница доживуваат мозочен удар, додека 0,75% од пациентите

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *