Агенда.мк  агреагтор лого
Иновативни научни средства во терапијата на келоидите Иновативни научни средства во терапијата на келоидите
Споделете со пријателите! Tweet Мерки за спречување на келоидни лузни Опишани се неколку иновативни терапевтски методи за третман и превенција на овие состојби, но... Иновативни научни средства во терапијата на келоидите

Споделете со пријателите!
Мерки за спречување на келоидни лузни

Опишани се неколку иновативни терапевтски методи за третман и превенција на овие состојби, но нивната оптимална употреба за успешно управување со келоид сè уште не е дефинирана. Меѓу најновите, иновативни, терапевтски стратегии за управување со хипертрофични лузни и келоиди се митомицин-Ц, тамоксифен цитрат, метотрексат, имидазолакинолин, ретиноиди, калцинеурин инхибитори, фенилакиламински блокатори на калциум канали, ботулинов токсин, инхобитор на растот на ендотелот на садовите, фактор на раст на хепатоцитите, основен фактор на раст на фибробласти, интерлеукин-10, маноза-6-фосфат, трансформирачки растежен бета, антихистаминици и простагландин Е2.

Митомицин Ц

Митомицин Ц е антинеопластичен антибиотик со антипролиферативни ефекти врз фибробластите. Преку инхибиција на синтезата и репликацијата на ДНК, може да доведе до сопирање на раст на фибробластите без да се жртвува повторна епителизација.

Во студија во која митомицин Ц 1 мг / мл се применува на рани три минути по ресекција на келоид и се повтори по три недели, 4 од 10 пациенти беа задоволни од исходот од третманот, т.е. само еден беше разочаран и околу 80 проценти беа задоволни од резултатот.

Во друга студија, митомицин Ц се

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *