Агенда.мк  агреагтор лого
За кои емоции треба да разговарате со вашето дете? За кои емоции треба да разговарате со вашето дете?
Различните начини на однесување на вашето дете всушност произлегуваат од листата со четири сложени емоции. Еве како да му ги објасните на вашето дете... За кои емоции треба да разговарате со вашето дете?

Различните начини на однесување на вашето дете всушност произлегуваат од листата со четири сложени емоции. Еве како да му ги објасните на вашето дете така што ќе ги разбере за да може да научи да управуваат со нив.

Од една година децата почнуваат да покажуваат емоции, и без разлика дали сте го сфатиле тоа или не, тогаш почнувате да им ги покажувате и вие. Се сеќавате на времето кога на вашето малечко му рековте „ауч“ и се намуртивте кога ја фрли играчката? Тоа е емоција!

– Ние имплицитно идентификуваме, демонстрираме и објаснуваме зошто нашите деца не треба да постапуваат на одреден начин, дискутирајќи и покажувајќи им го правилниот начин – вели Џејми Глејхер, терапевт за однесување во Центарот за психолошки услуги „Харстејн“ во Њујорк.

Но, ние честопати не трошиме исто време и напор да им дадеме такви емоционални сигнали на деца на училишна возраст.

– Ако само му кажете на вашето дете да оди во неговата соба кога се однесува лошо, пропуштате можност да разговарате со него зошто така постапило и како се чувствува – додава таа. Овие мали гестови можат да ја отворат вратата за комуникација за да му помогнат на вашето дете да ја разбере сложеноста на емоциите.

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *