Агенда.мк  агреагтор лого
Клуч за добар однос со децата: Најдете се на половина пат и не праќајте скриени пораки Клуч за добар однос со децата: Најдете се на половина пат и не праќајте скриени пораки
Како да се гради добар однос со детето, е клучно прашање на секој родител. Родителите на тинејџери, пак, имаат различни предизвици во однос на... Клуч за добар однос со децата: Најдете се на половина пат и не праќајте скриени пораки

Како да се гради добар однос со детето, е клучно прашање на секој родител. Родителите на тинејџери, пак, имаат различни предизвици во однос на родителите на деца од претшколска возраст. Но, гледајќи генерално, независно од возраста, неразбирањето и тешкотиите во односот произлегуваат од фактот дека како родители (или други возрасни лица) недоволно се ставаме на местото од нашите деца. Тоа го тврди м-р Матеја Мариниќ, рехабилитациски едукатор, експерт од Хрватска, која секојдневно им дава поддршка на деца со специфични развојни тешкотии (нарушувања од спектарот на аутизмот, тешкотија при учење, интелектуални тешкотии) и нивните родители, а која смета дека играта е најкорисна „алатка“ за учење и вежбање во животот, а потоа и за постигнување подобри односи.

– Родителите често ја намалуваат важноста на чувствата и искуството на детето или ги занемаруваат. Возрасните лица имаат тенденција да даваат одговори како: Ма, тоа не е ништо – Нема зошто да се лутиш/плачеш – Ајде смири се, зошто толкава драма и слично. Скриената порака што им се испраќа е – Тоа што сега го чувствуваш воопшто не е од голема важност. Со такви одговори и скриени пораки го оддалечуваме детето од себе и создаваме дистанца во односот, па потоа во адолесцентските години се прашуваме

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *