Агенда.мк  агреагтор лого
И старо и младо во Тетово сака да научи како се прават резби кај Буде-Пишман И старо и младо во Тетово сака да научи како се прават резби кај Буде-Пишман
Подготвил: Александар Самарџиев, наш дописник од Тетово Лектор: Ивана Кузманоска Најмлад негов ученик е петтоодделенецот Даниел од Тетово. Доаѓаат и странци, Французи, Германци, Грци.... И старо и младо во Тетово сака да научи како се прават резби кај Буде-Пишман

Подготвил: Александар Самарџиев, наш дописник од Тетово

Лектор: Ивана Кузманоска

Најмлад негов ученик е петтоодделенецот Даниел од Тетово. Доаѓаат и странци, Французи, Германци, Грци. Апостолски бесплатно ја пренесува оваа уметност, традиција, занает…

Како што пред неколку стотици години резбите во дрво станале сведоци за вековниот македонски национален и културолошки идентитет, така копаничарството и во иднина ќе биде прозорец кон светот за Македонците со оглед дека многумина имаат желба да работат ваков вид изработка во дрво. Со ваков став го почнува разговорот најпознатиот тетовски копаничар Будимир Апостолски, кој триесетина години изработува резби во неговото ателје, кога го прашавме дали има заинтересирани да ја научат оваа уметничка вештина. Кај 69-годишниот тетовец, познат како Буде-Пишман, копаничарството го изучувале и возрасни, но и деца што подоцна станале уметници, занаетчии.

Апостолски триесетина години изработува резби во неговото ателје

– Се занимавам со копаничарство триесетина години и во моето ателје во Тетово постојано доаѓаат луѓе што сакаат да научат како да прават резби во дрво. Станува збор за луѓе од различни профили, без допирна точка со копаничарството, но со одредена дарба. Исто така, тоа се лица од различна возраст. Дел од нив продолжиле да изработуваат икони и резби, па и самите да учат

Целиот текст тука!

Fakulteti

Оваа вест е превземена од Факултети. Повеќе на www.fakulteti.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *