Агенда.мк  агреагтор лого
ДЕТЕТО ТРЕБА ДА ТРЧА БОСО И ГЛАДНО ЗА ДА Е ЗДРАВО : Корисни совети од руски педијатар ДЕТЕТО ТРЕБА ДА ТРЧА БОСО И ГЛАДНО ЗА ДА Е ЗДРАВО : Корисни совети од руски педијатар
Здравјето на децата и на возрасните многу зависи од психолошката клима во семејството. Рускиот педијатар Евгениј Комаровски вели дека семејната клима е клучна за... ДЕТЕТО ТРЕБА ДА ТРЧА БОСО И ГЛАДНО ЗА ДА Е ЗДРАВО : Корисни совети од руски педијатар

Здравјето на децата и на возрасните многу зависи од психолошката клима во семејството. Рускиот педијатар Евгениј Комаровски вели дека семејната клима е клучна за менталното здравје. Ова се десетте правила на рускиот педијатар:

– Семејството не треба да живее во интерес на детето, туку во интерес на семејството. Не можам да замислам моето дете да добие чоколадо, а да не го подели на три дела. 

– Ситуација кога жената ќе донесе некоја одлука за детето сама, без да го консултира мажот, е неприфатлива. Ниту една одлука за детето не треба да донесе само еден родител. Таткото треба да знае како детето се храни, како се облекува, а подоцна и што му се случува на училиште. 

– Среќно дете е она дете кое има татко и мајка кои наоѓаат време не само да го сакаат детето, туку и да се сакаат еден со друг.

– Ако детето е постојано болно, тоа значи дека тоа има судиир со околината и постојат две опции: да се лечи детето или да се смени околината. Ја сум ѝ поблисок на втоата опција. 

– Обезбедувањето на психичката благосостојба на мајката која се грижи за детето е главна грижа на таткото. 

– Ако детето цело лето

Целиот текст тука!

Zenski Magazin

Оваа вест е превземена од Женски Магазин. Повеќе на www.zenskimagazin.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *