Агенда.мк  агреагтор лого
Дебелината и КОВИД-19 се убиствена комбинација: Ризикот од смрт драматично се зголемува со раст на индексот на телесната маса Дебелината и КОВИД-19 се убиствена комбинација: Ризикот од смрт драматично се зголемува со раст на индексот на телесната маса
Лицата со прекумерна телесна тежина имаат зголемен ризик од смрт или тешка форма на КОВИД-19, покажал извештајот на Заводот за јавно здравје на Велика... Дебелината и КОВИД-19 се убиствена комбинација: Ризикот од смрт драматично се зголемува со раст на индексот на телесната маса

Лицата со прекумерна телесна тежина имаат зголемен ризик од смрт или тешка форма на КОВИД-19, покажал извештајот на Заводот за јавно здравје на Велика Британија, а стручњаците дошле до некои поврзаности помеѓу двете пандемии.

Заводот мината недела објави податоци кои покажуваат дека кај лицата со индекс на телесна маса (BMI  – body mass index) од 30 до 35, ризикот од смрт од КОВИД-19 се зголемува за 40 проценти, а за дури 90 проценти кај оние чиј индекс е поголем од 40, во споредба со лица со здрава телесна тежина.

“Сегашните докази се јасни и покажуваат дека прекумрната телесна тежина или дебелината ве ставаат во категорија на поризични за развој на сериозна форма или смрт од КОВИД-19, но и поизложени на многу други сериозни болести“, вели Алисон Тедстон, главен нутриционист во британскиот завод за јавно здравје.

И други истражувања во светот покажуваат дека лицата со прекумерна телесна тежина имаат повисок ризик за компликации при инфекција со новиот коронавирус.

Лицата со индекс поголем од 30 се сметаат обезни.

Научниците и натаму се обидуваат да утврдат кој точно механизам би можел да ја појасни врската помеѓу дебелината и КОВИД-19, а засега утврдиле неколку фактори.

Дебелината води до акумулација на маснотии во виталните

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *