Агенда.мк  агреагтор лого
КОМПЛИКАЦИИ: Кардиолозите стравуваат од трајни оштетувања на срцето кај опоравените пациенти од КОВИД-19 КОМПЛИКАЦИИ: Кардиолозите стравуваат од трајни оштетувања на срцето кај опоравените пациенти од КОВИД-19
Резултатите од магнетна резонанца на срце (MRI) извршена на стотина опоравени пациенти од КОВИД-19, лекарите ги споредиле со резултатите од исти испитувања извршени кај... КОМПЛИКАЦИИ: Кардиолозите стравуваат од трајни оштетувања на срцето кај опоравените пациенти од КОВИД-19

Резултатите од магнетна резонанца на срце (MRI) извршена на стотина опоравени пациенти од КОВИД-19, лекарите ги споредиле со резултатите од исти испитувања извршени кај стотина лица кои не биле заразени со новиот коронавирус. Просечната возраст на испитаниците била 49 години, а две третини од пациентите се опоравиле дома. По два месеци, меѓу инфицираните пацинети воочена е поголема веројатност за развој на срцеви проблеми во однос на испитаниците од контролната група.

Се покажало дека кај поголем процент од пациентите, кај 78% од нив настанале сериозни оштетувања на срцевиот мускул, како ние кои се јавуваат по срцев удар. 67 пациенти се опоравувале во домашни услови, а состојбата кај 33 пациенти барала хоспитализација.

“Се работи за релативно млади и здрави пациенти на возраст од 45 до 53 години кои се разболеле напролет. Многумина од нив штотуку се вратиле од скијање и никој од нив не мислел дека има проблеми со срцето“, вели д-р Валентина Пунтман, кардиолог во универзитетската болница во Франкфурт, која ја водела студијата. Се покажало дека кај поголем процент од пациентите, кај 78% од нив настанале сериозни оштетувања на срцевиот мускул.

“Фактот дека 78% од пациентите кои се опоравиле од КОВИД-19 развиле сериозни срцеви проблеми, укажува на тоа дека болеста

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *