Агенда.мк  агреагтор лого
Интервју со г-дин Лукровски од Патриотското … Интервју со г-дин Лукровски од Патриотското …
• Петок, 31 Јули 2020 16:20 Господине Лукровски, Патриотското Здружение „В’мбел“ се појавува како рефлексија од потребата за здружување и обединување на Македонците со... Интервју со г-дин Лукровски од Патриотското …

• Петок, 31 Јули 2020 16:20

Господине Лукровски, Патриотското Здружение „В’мбел“ се појавува како рефлексија од потребата за здружување и обединување на Македонците со егејско/беломорско потекло. Зошто токму сега и кои се параметрите кои ја одредуваат вашата визија за влијанието кое Здружението треба да го воспостави во нашево општество?

– Најнапред би сакал да Ви се заблагодарам за можноста да разговараме за формирањето на нашето Здружение, едновремено осврнувајќи се и на мојата омилена тема, Република Македонија.

Што се однесува до моментот на раѓањето на нашето Здружение, не би рекол дека идејата е родена токму сега. Едноставно, таа живее во една поинаква форма повеќе од десет години. Токму овој период го означува времето кога работевме, најнапред на зачувување на споменот и традициите на селото од кое што и јас потекнувам, а тоа е селото В’мбел, Костурска Околија од Егејскиот дел на Македонија. Како што веќе споменав, во изминатиот период од десет години ги возобновиме средбите меѓу В’мблените. Имено, организиравме три видувања во селото, а четири во Скопје.

Понатаму, снимивме документарен филм за нашето село, песната „Киниса да ода о В’мбел на гости“ доби свое студиско издание. Во тој контекст, станува збор за песна во изведба на групата Молика,

Целиот текст тука!

Femina

Оваа вест е превземана од Фемина. Повеќе на www.femina.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *