Агенда.мк  агреагтор лого
Физиологијата на прозевањето Физиологијата на прозевањето
Споделете со пријателите! Tweet Теории за функцијата на зевањето Прозевањето (на латински oscitatio) е општо прифатено човечко дејство, за кое се смета дека е... Физиологијата на прозевањето

Споделете со пријателите!
Теории за функцијата на зевањето Прозевањето (на латински oscitatio) е општо прифатено човечко дејство, за кое се смета дека е нормален физиолошки рефлекс. Неговата функција и физиологија биле мистерија за лекарите во минатото. Од античко време, првичното мислење за прозевањето било дека тоа е предизвикано од дремливост и здодевност. Во 400 година п.н.е., Хипократ спекулира дека е поврзано со состојби на болест и дека ја стимулира нивната прогресија.

Прозевањето може да се дефинира како посебен вид циклус на дишење кој трае од 5 до 10 секунди.

Вклучува:

Бавно и многу длабоко вдишување со отворена уста, придружено со максимално ширење на гркланот. Длабокото вдишување при прозевање кога прозеваме може да се случи само преку уста; Краток прекин на протокот на воздух во белите дробови, што е придружено со затворање на очите. Оваа фаза се нарекува краток период на апнеа или привремено сопирање на дишењето; Пасивно или бучно издишување придружено со релаксација на сите мускули вклучени во прозевањето. Усната шуплина е затворена и гркланот се враќа во нормална позиција. На крајот на оваа фаза, луѓето споделуваат дека се

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *