Агенда.мк  агреагтор лого
Дали децата се вистинскиот избор за мене? Дали децата се вистинскиот избор за мене?
Се подразбира дека секоја нормална личност во модерното општество мора да има деца! И општеството тоа мора да ѝ го овозможи! Но, можеби тоа... Дали децата се вистинскиот избор за мене?

Се подразбира дека секоја нормална личност во модерното општество мора да има деца! И општеството тоа мора да ѝ го овозможи! Но, можеби тоа не е најдобриот избор за секого…, пишува Михаел Шанко, уредник на порталот modernoroditeljstvo.com, татко на 4 деца.

Длабоко во себе многу луѓе можеби не сакаат да имаат деца. Но, секако, се чувствува огромен притисок од општеството кој поттикнува на размножување. По неколку години врска, секој пар неминовно ќе се соочи со многубројни прашања кога мислат да имаат деца? И со осуда дека со нив нешто сигурно не е во ред (морално или физички) ако не покажуваат интерес за размножување…

Но, ако застанеме и размислиме на момент – општеството кое вистински сака деца сфаќа дека најдобро што можеме да направиме за нив е токму спротивното – да се реши од идејата дека секоја возрасна личност мора да има деца! Развиеното општество би требало еднакво да ги цени луѓето што имаат деца и оние што ги немаат!

И најмногу вистински ги цениме децата – родени или неродени – кога ќе прифатиме дека родителството никогаш не би требало да биде наметнат избор. Ако сакаме луѓето да имаат среќен брак, мораме да прифатиме дека е во ред да се има

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *