Вашата дневна агенда
ИАБ Македонија и водечките интернет портали со реакција кон МИОА ИАБ Македонија и водечките интернет портали со реакција кон МИОА
ИАБ Македонија, асоцијацијата која ги обединува водечките интернет портали, маркетинг агенции и огласувачи во земјава се приклучи на реакциите кои претходно ги објавија и... ИАБ Македонија и водечките интернет портали со реакција кон МИОА

ИАБ Македонија, асоцијацијата која ги обединува водечките интернет портали, маркетинг агенции и огласувачи во земјава се приклучи на реакциите кои претходно ги објавија и АВМУ, МАН и ЗНМ во врска со одлуката на Министерството за информатичко општество и администрација – МИОА, со која нееднакво се третираат онлајн медиумите во државата и пристап во извршување на својата функција за информирање им дава на само една група медиуми.

Во реакцијата на ИАБ Македонија се вели:

„Регистарот на Советот за етика во медиумите на Македонија и Здружението на новинари на Македонија не претставува официјален регистар на онлaјн медиуми и не ги содржи сите онлајн медиуми во РС Македонија.

Сакаме да Ве информираме дека постојат и други регистри и саморегулаторни кодекси, како на пример регистарот и кодексот на ИАБ Македонија чии потписнички се согласни меѓусебно да ги регулираат и заемно да ги почитуваат правилата за фер, етички и добри професионални практики во врска со креирањето и објавувањето на содржини, производи и услуги кои ги нудат преку своите дигитални медиуми, а кој може да го погледнете на следниот линк: https://www.iab.mk/etichki-kodeks/.

Дополнително, постојат и регистрирани онлајн медиуми кои не се дел од ниту еден регистар, а сепак ги исполнуваат условите за работа како онлајн медиум

Целиот текст тука!

365marketing

Оваа вест е превземена од 365 маркетинг. Повеќе на www.356marketing.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *