Вашата дневна агенда
5 намирници кои треба да ги избегнувате при анемија 5 намирници кои треба да ги избегнувате при анемија
Сигурно имате слушнато или прочитано која храна се препорачува да се консумира при анемија, а многу малку се знае кои намирници треба да се... 5 намирници кои треба да ги избегнувате при анемија

Сигурно имате слушнато или прочитано која храна се препорачува да се консумира при анемија, а многу малку се знае кои намирници треба да се избегнуваат при намален хемоглобин и железо во крвта. Тоа беше наша мотивација за ново истражување и збогатување на знаењето на сите!  – Познато е дека витаминот Ц ја подобрува апсорпцијата на железо, но некои намирници кои се богати со калциум или кофеин може негативно да влијаат на неговата искористеност. Во продолжение дознајте кои намирници треба да ги избегнувате при анемија.

Кои се причини за појава на анемија?

Нискиот хемоглобин е најчестиот знак за анемија, која настанува како резултат на недостаток на:

Недостатокот на хемоглобин може да биде последица и на развој на канцерогени клетки, заболувања на бубрезите, а може да се јави и кај лица кои подолго време примале инфузии. Покрај тоа што треба да се открие причината која довела до анемија и истата да се елиминира, подеднакво е важно и да се внимава на храната која се консумира. Во исхраната треба да се вклучат намирници кои ја поддржуваат апсорпцијата на железото, а да се елиминираат или ограничат храните и пијалаците кои влијаат негативно и го инхибираат неговото врзувањето во крвта.

Може да ве интересира: Витамин Б-2

Целиот текст тука!

Se za hrana

Оваа вест е превземана од Се за храна Повеќе на www.sezahrana.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *