Агенда.мк

контент агрегатор

Д-р Нела советува: Ушните инфекции се чести во лето, особено кај децата Д-р Нела советува: Ушните инфекции се чести во лето, особено кај децата
Ушните инфекции почесто се јавуваат во лето, а причините за тоа се временските услови, вклучувајќи ја влажноста на воздухот и топлината, како и посетата... Д-р Нела советува: Ушните инфекции се чести во лето, особено кај децата

Ушните инфекции почесто се јавуваат во лето, а причините за тоа се временските услови, вклучувајќи ја влажноста на воздухот и топлината, како и посетата на базени, езера и мориња. Генерално, непријатните ушни инфекции се втората најчеста причина за посета на педијатар. На оваа тема поразговаравме до Д-р Нела Деспотовска која ни даде подетално објаснување за причините, третманот и превенцијата на ушните инфекции.   

Типови на ушни инфекции

Ушните инфекции може да се поделат на два различни типа. Зимските инфекции се поврзани со инфекција на горниот респираторен дел, која настанала како резултат на настинка или грип. Овој тип на инфекции се јавуваат на средното уво и предизвикуваат болка и други симптоми. Познати се под името otitis media.

Габичните и бактериските ушни инфекции најчесто настануваат во летните месеци и се познати како otitis externa. Воспалението е предизвикано од водата и топлината во надворешното уво, а често инфекцијата се нарекува и „пливачко уво“. Кога во ушниот канал остане влага, таа станува идеална средина за развој на бактерии.

Гледано во светски рамки, околу 2.4 милиони деца, тинејџери и возрасни се соочуваат со ушни инфекции секоја година. Инфекциите се почести кај децата, но се јавуваат и кај возрасни кои поминуваат доста време во вода, како

Целиот текст тука!

Se za hrana

Оваа вест е превземана од Се за храна Повеќе на www.sezahrana.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *