Агенда.мк

контент агрегатор

Дипломатијата треба да биде ориентирана кон бизнисот и да развива нови димензии – заклучоци од панел дискусијата организирана од Меѓународниот Балкански Универзитет Дипломатијата треба да биде ориентирана кон бизнисот и да развива нови димензии – заклучоци од панел дискусијата организирана од Меѓународниот Балкански Универзитет
„Нашата дипломатија пред сè треба да биде ориентирана кон бизнисот. Ќе ги разгледаме сите аспекти во тој дел бидејќи нашата економија мора да биде... Дипломатијата треба да биде ориентирана кон бизнисот и да развива нови димензии – заклучоци од панел дискусијата организирана од Меѓународниот Балкански Универзитет

Нашата дипломатија пред сè треба да биде ориентирана кон бизнисот. Ќе ги разгледаме сите аспекти во тој дел бидејќи нашата економија мора да биде отворена, како што е и случај со секоја мала земја. Ако зборуваме пред сè за индустрија, таа мора да биде извозно ориентирана и тука мислам дека бизнис дипломатијата треба да си го заземе своето место иако има сериозен простор за напредок и за подобрување во овој сегмент“, ова го истакна Кочо Анѓушев, Заменик на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања на панел дискусијата на тема „Бизнис и дипломатија“ што ја организираше Меѓународниот Балкански Универзитет (МБУ).

На настанот, на кој модератор беше Снежана Билиќ, декан на Факултетот за економија на МБУ, панелисти беа и Штефан Петер, претседател на УО на ЕВН Македонија и претседател на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на РСМ и Исмаил Аљили, советник за надворешна политика на претседателот на Северна Македонија.

„Самата тема е актуелна и задоволство е да се продискутира на овие теми со млади луѓе бидејќи покрај тоа што јас имам да им пренесам нешто од моето искуство, секогаш е многу интересно да се слушне како и тие размислуваат и мислам дека и од нив има

Целиот текст тука!

Faktor

Оваа вест е превземена од ФАКТОР. Повеќе на www.faktor.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *