230,00 ден

Филозофија на виното

Автор: Бела Хамваш
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Есеи
Број на страни: 85
Година на издавање: 2010
Превод: Анамарија Цинеге Панзова и Златко Панзов

На залиха

,
Сподели

Во последните денови на војната, на почетокот на 1945 година, Хамваш ќе изгуби сè: бомба ќе го разнесе неговиот дом, библиотеката, ракописите и скиците за неговите следни дела. Во една таква атмосфера, Хамваш ја пишува неговата Филозофија на виното која не претставува очајување над урнатините, туку славење на животот. Филозофија на виното е апологија на ретките, возвишени моменти на животот, спокојот, играта и ведрината. Тоа е свет на дионисиско, медитеранско опивање; чистата, светкава ведрина на Орфеј; полубудна медитација во пчеларникот во едно августовско попладне, под оревот, пред визбата на камената маса: некои од ретките моменти на Хамвашовата „идила“. Или, Филозофија на виното го подготвува човекот за славење на Присуството.

Questions and Answers

You are not logged in