Агенда.мк

контент агрегатор

6 знаци кои укажуваат дека имате недостаток на калиум 6 знаци кои укажуваат дека имате недостаток на калиум
Доколку имате недостаток на калиум, многу важни функции на организмот ќе се успорат и ќе се наруши нивната работа. На кратко кажано, ќе биде... 6 знаци кои укажуваат дека имате недостаток на калиум

Доколку имате недостаток на калиум, многу важни функции на организмот ќе се успорат и ќе се наруши нивната работа. На кратко кажано, ќе биде погодено целокупното здравје.

Калиумот е еден од клучните минерали неопходни за нормално функционирање на телото. Познато е дека калиумот го ублажува ефектот на натриумот и тоа е само една од причините зошто да не дозволите на вашето тело да му фали овој значаен минерал. Тој е најважен за правилното функционирање на срцето и сите мускули во телото. Речиси 98 % од калиумот се наоѓа во клетките, што јасно укажува на фактот дека и најмалата промена на неговото ниво може брзо да предизвика негативни последици на мускулите, нервите и срцето. Во продолжение дознајте кои симптоми укажуваат на тоа дека се намалени резервите на калиум.

Запек (констипација)

Ниското ниво на калиум остава последици на функцијата на целото тело, покрај тоа и на дигестивниот систем. Недостатокот на калиум може да предизвика грчеви во стомакот и констипација.

Чувство на надуеност

Кога на телото му недостига калиум, организмот не може да го регулира нивото на натриум, што доведува до чувство на надуеност.

Срцебиење и „прескокнување“ на срцето

Недостатокот на калиум може да предизвика проблеми со срцето, како што се неправилен срцев

Целиот текст тука!

Se za hrana

Оваа вест е превземана од Се за храна Повеќе на www.sezahrana.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *